Енергоефектконсулт

image1

Стандарт KNX

„Енергоефект Консулт" EООД е пълноправен партньор на KNX асоциацията за автоматизация на здания и жилищни сгради и прилагане на енергиен мениджмънт.
Високите изисквания, които се предявяват в наши дни към безопасността, гъвкавостта и комфортността на използваното оборудване, доведоха до разработването през 90-те години на технология за Единен европейски стандарт на инсталационната шина (EIB), която става основа на съвременната KNX система. KNX е единствения световен стандарт в областта на интелектуалната автоматизация на сгради, който е признат в качеството, както на европейски стандарт CENELEC EN 50090 и CEN EN 13321-1, така и като международен ISO/IEC 14543-3 стандарт.
Знакът KNX е свидетелство за високо качество на продукцията и гаранция за това, че оборудването е тествано, съгласно съответните норми и гарантира пълна съвместимост.
Основните предимства на стандарт KNX са пълната съвместимост на различните уреди и оборудване, независимо от техните производители, за всички елементи от системите. Гарантирано качество на произведената продукция, благодарение на контрол на качеството и независимо сертифициране на продуктите на KNX.
Универсалният стандарт позволява прилагането му във всички типове сгради – жилищни, обществени и индустриални. Използването на разнообразни комуникационни линии без ограничение – TP, Power Line, RF и IP.
Улесненото унифицирано проектиране дава на проектантите, инсталаторите и потребителите редица преимущества.
Осигурява се висока надеждност на проектирането, благодарение на ранния стадий на определяне на средата за предаване на данни и избора на елементна база (независимо от производителя), дори и преди окончателното установяване на конкретните детайли.
Съвместимост на оборудването от различни производители с нормите на EN 50090 и ISO/IEC 14543.
Лесно модифициране и разширение на системата, чрез прибавяне на нови модули и допълнително оборудване без необходимост от препроектиране на системата.
Приемственост със старите вече установени елементи от системата.
Благодарение на системата KNX е възможно проектирането и изпълнението, както на малки и прости системи, така и на напълно комплексна автоматизация на сградите.
При монтажа не се изисква изменение на вече утвърдени методи за монтаж. Използват се стандартните разпределителни шини и монтажни кутии, но системата на опроводяване е много по-подредена и опростена.
Възможен е отдалечен достъп до електроинсталацията, базирана на KNX стандарта, през Интернет за целите на диагностиката.
Осигурява се контрол на безопасността при отсъствие на потребители в зоните и адаптиране към навиците на потребителите без допълнителни ремонтно-монтажни работи. Допълнително оптимизиране на системите за осигуряване на енергоефективна експлоатация и за целите на енергийния мениджмънт
Системата KNX е съвременна, икономична и гъвкава по отношение на изменения и разширяване система. Освен това, като се отчита огромният брой производители на съоръжения, съответстващи на нормите на EN 50090 и ISO/IEC 14543, може да се гарнтира наличието на такива съоръжения на пазара и в бъдеще.
Възможните функции за осигуряване на комфорт и логическо управление, биха били трудно осъществими с използването на стандартните технологии или би било свързано с огромни разходи за постигането им. Чрез KNX технологията, централното управление, панелите за управление и визуализацията, могат да се осъществяват чрез съвременен телевизор.
Благодарение на регулирането на температурата, влажността, осветеността и др., в отделните помещения, е възможно да бъде оптимизирано енергийното потребление.
Осигурената гъвкавост на системите е изключително подходяща за частните ползватели. Собственият дом, като правило, се явява „дом за цял живот". За времето на неговото съществуване и експлоатация, често се налага препланиране и преподреждане на помещенията. Използването на KNX системата гарантира изключителна гъвкавост и промяна на функциалността на помещенията, в зависимост от нуждите на всеки член от семейството. Така например, използваното помещение за кабинет, би могло с лекота да се промени до детска стая без изменение на електрозахранването и без необходимост от прокарването на нови кабели. Практически, такива функции като осигуряване на нощно осветление и използването на стенни розетки с изключватели, не изисква особени усилия и разходи.
Особено силно се проявява ефекта от прилагането на KNX системата при обществените, офисните и др. сгради. Всеки човек желае в дома си или на работното място да бъде максимално независим от навиците на останалите обитатели. Това желание е трудно да бъде удовлетворено чрез конвенционалните технологии. KNX е идеалното решение за надеждното отделяне на обособени зони, без необходимостта от издигане на допълнителни прегради. Във всеки момент, с лекота може да бъде адаптирано към специфичните изисквания за комфорт и безопасност и да се гарантира определено качество на живот.
Такива функции, като управление на жалузи, системи за отопление, вентилация и климатизация, осветление и др., могат да бъдат контролирани не само с помощта на превключватели, но и с помощта на пулт за отдалечено управление, вкл. и чрез гласови команди. Множество различни действия, като разпространяване на сигнали за тревога, пожар, наводнение и др., предаване на светлинна и гласова сигнализация в сградата, автоматично включване и изключване на осветлението в цялата сграда или отделна зона, изключване и включване на уреди могат да се инициират от специални елементи на управлението.
Особено висока е оценката на качествата, чрез които KNX системата гарантира нисък разход на енергия при оптимален комфорт и гарантиран микроклимат.
Възможен е отдалечен достъп за мониторинг и управление на системите в сградите чрез Интернет и/или мобилни устройства – телефони, таблети и др.

Нашата мисия

Спестяването на енергия и подобряването на вътрешния микроклимат е основна цел на екипа на ЕНЕРГОЕФЕКТ КОНСУЛТ ЕООД

Контакти:

гр. София,
ж.к. Красно село,
бл.184, ет.1, ап.1
Офис:
+359 2 955 60 93
E-mail:
Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

  ISO9001 certified   Association for ecological engineering KNX Partner   Mittelstandsburo Balkan Handwerkskammer Koblenz